Türkiye’de şirket kurmak zor değildir. Ana sözleşme notere onaylatıldıktan ve MERSİS kaydı tamamlandıktan sonra bir limited şirket Ticaret Sicili’nde günler içinde tescil edilebilir.
Asıl yük sonrasında başlar: her biri kendi takvimine göre doğan, süreklilik arz eden beyan ve bildirim yükümlülükleri.
Aylık olanlar
- KDV beyannamesi. Satış ve alışların beyanı, devreden KDV’nin takibi.
- Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi. Stopaj ile SGK bildirimleri tek beyannamede birleştirilmiştir.
- e-Defter beratı. Defterler aylık olarak beratlanır. Zincirdeki kopukluk idare tarafından görülebilir.
Dönemsel olanlar
- Geçici vergi. Üçer aylık dönemler itibarıyla hesaplanır ve beyan edilir.
- Sermaye hareketleri bildirimi. Yabancı sermayeli şirketler için, dönem sonunu izleyen belirli süre içinde.
Yıllık olanlar
- Kurumlar vergisi beyannamesi. Hesap dönemi kapanışını izleyen dördüncü ay içinde.
- Transfer fiyatlandırması formu. Kurumlar vergisi beyannamesi ekinde; ilişkili taraf işlemi varsa dokümantasyon da gerekir.
- Bağımsız denetim. Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen eşiklerin aşılması hâlinde zorunludur. Eşikler dönemsel olarak güncellenir; büyüyen şirketler bunları fark etmeden aşar.
En sık yapılan üç hata
e-Fatura ve e-Defter’e ilk faturadan sonra geçmek. Karşı taraf e-Fatura mükellefiyken sistem dışında düzenlenen fatura sonradan düzeltilebilir, ancak fark edilmesi gerekir.
SGK işyeri tescilini erteleyebileceğini varsaymak. İşyeri bildirgesi, ilk çalışanın işe başladığı güne kadar verilmelidir. Öne çekilerek pay alınamaz; gecikmenin bedeli, henüz fatura kesmemiş bir şirkete kesilen idari para cezasıdır.
Enflasyon muhasebesini göz ardı etmek. Vergi amaçlı enflasyon muhasebesi hem bilançoyu hem matrahı esaslı biçimde değiştirir. Bunu dikkate almayan kayıt, beyanname ile örtüşmez.
Sonuç
Bu takvimi bilerek kurulan bir şirket, sonradan telafi etmek zorunda kalmaz. Uyumun maliyeti öngörülebilirdir; uyumsuzluğunki değildir.
- #Uyum
- #Beyan
